Welke statistische gegevens zijn bruikbaar bij wedden

Stats

Statistieken zijn zeer handig als je een voorspelling wilt doen. Al zijn resultaten geen garantie voor de toekomst, je leert er toch altijd een hoop van. Vroeger had je John Frederikstad die Studio Sport bediende van leuke feitjes. Tegenwoordig is het aantal websites waar je voetbaldata kunt vinden en uitpluizen enorm. Maar aan welke data heb je echt iets? Wat zeggen historisch resultaten over de kans of het huidige Oranje van België wint? Nee, verstandiger is het om met iets recentere statistieken je voordeel te doen.

Bruikbare statistiek en leuke feitjes

Getallen, datums en verbanden rond sportevenementen zijn bijna net zo talrijk als er voetbalvelden in de wereld zijn. Daarom besteden sportwedders soms talloze uren aan het zoeken naar en rangschikken van deze getallen, in de hoop verborgen informatie te ontdekken die ze kunnen gebruiken bij een weddenschap. Toch is er een groot verschil in het gebruik van statistieken. Het is het onderscheid tussen bruikbare statistiek en leuke feitjes. Wat heb je aan het feit dat de internationals Wesley Schneider, Marco van Basten, Rob de Wit en Willem van Hanegem allen uit Utrecht kwamen? Moet FC Utrecht daarom hoge kansen toegedicht worden bij de prognose wie de nieuwe landskampioen wordt? Dat is een overdreven aangezet voorbeeld uiteraard, maar het maakt wel duidelijk dat je uit de hooiberg aan sportdata de juiste speld moet zien te vinden.

Het gaat altijd om het gemiddelde

In het jargon wordt een onderscheid gemaakt tussen beschrijvende statistieken en interferentiestatistieken. Om u niet te vermoeien met lange definities, gebruiken we alleen de beschrijvende statistiek. Dit is statistische informatie op basis van een bepaalde reeks getallen. D.w.z. een groot aantal cijfers en gegevens wordt gereduceerd tot de belangrijkste factoren die de interessante informatie bevatten. Alle beschikbare numerieke gegevens worden zo gecombineerd tot een compact en duidelijk informatiepakket: het meest gebruikelijke en meest nuttige gebruik vanuit het perspectief van sportweddenschappen is het gemiddelde.

Indicatoren voor een juiste voorspelling

Als je bijvoorbeeld de wedstrijdtabellen van PSV voor je hebt, kan het gemiddelde aantal thuisoverwinningen over een langere periode in een getal worden uitgedrukt. Vergeleken met recente thuiswedstrijden en recente informatie kan deze indicator de beslissende factor zijn voor of tegen een bepaalde inzet. Je maakt gebruik van gemiddelden die worden gerepresenteerd in een getal, gewoonlijk in procenten, en kunnen worden vergeleken. Als het goed is helpen deze percentages je op de langere termijn aan een solide winst. Al zijn er uiteraard meer factoren die een rol spelen bij je voorspelling.

Statistieken toetsen aan het nieuws

Iemand die gaat voetbalwedden en daarbij de beste quotering zoekt bij een goede bookmaker, maakt dus gebruik van statistieken. Maar hij laat zich er niet voetstoots door leiden. Er zijn extra factoren die gewogen moeten worden. Misschien heeft PSV het weekend ervoor zijn kampioensfeest gevierd en treedt het aan met de elf spelers die het minst gehinderd worden door een kater. Of er heerst een griepvirus op de Herdgang die de selectie dermate heeft gedecimeerd dat er van een geheel aangepaste kansberekening moet worden uitgegaan. Het blijft immers wedden. 100% garantie behaal je ook niet door de statistieken uit te pluizen. Maar dat je er wat aan hebt, staat tegelijkertijd ook vast.

Algemene- en bonusvoorwaarden van de betreffende bookmaker zijn van toepassing. Deze site is alleen toegestaan voor 24 jaar of ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl.
Deze content mag niet gedeeld worden met minderjarigen.

Copyright © 2017 Weddenvoetbal.nl. Alle rechten voorbehouden.