Wat is een Hoger/Lager (Over/Under) weddenschap?

Als liefhebber van voetbalweddenschappen kun je je hoofd natuurlijk breken over de eindstand van een wedstrijd. Maar je hoeft er slechts één doelpunt naast te zitten en de winst gaat dan al aan je neus voorbij. Om het jezelf wat makkelijker te maken, kun je ook kiezen voor de Hoger/Lager (oftewel de Over/Under) weddenschappen. De missie bij deze weddenschap is simpel. Want komt het aantal doelpunten, corners of gele kaarten hoger of lager uit dan de norm die door de bookmaker is gezet? Je hebt maar twee opties, dus de kans om te winnen is zeer reëel.

Hoger/Lager weddenschap: zo werkt het

Bij de Over/Under weddenschap draait het allemaal om de vooraf bepaalde norm. Dit is altijd een getal waar een halve punt in zit. Zo kun je bijvoorbeeld een weddenschap aangaan waarbij je inzet op 1.5, 2.5, 3.5 of 4.5. De naam van dit speltype zegt verder alles al. Je hoeft namelijk alleen maar te bepalen of het aantal doelpunten (of welke weddenschap je dan ook aangaat) hoger of lager uitkomt dan de norm.

Stel je hebt je oog laten vallen op een wedstrijd tussen Napoli en Juventus. Je verwacht dat Napoli minstens twee keer scoort en dat Juventus misschien wel gelijk weet te spelen. De weddenschap ‘Hoger/Lager dan 2.5’ is dan een slimme keuze. Jij denkt immers dat meer dan 2.5 doelpunten er tijdens die 90 minuten zeker in moet zitten. En uiteindelijk maakt het niets uit of Juventus wint, Napoli wint óf dat beide teams met 1 punt naar huis gaan. Als het totaal aantal doelpunten dat tijdens de wedstrijd valt maar boven de 2.5 uitkomt.

Zet je geld in op doelpunten, corners of kaarten

Er bestaan veel verschillende varianten van de Hoger/Lager weddenschap. Het bekendst is de weddenschap waarbij je gokt op de hoeveelheid doelpunten die tijdens de hele wedstrijd vallen. Als alternatief kun je je geld ook inzetten op het aantal goals in de eerste helft of het aantal doelpunten van de thuisploeg. Wil je iets heel anders dan je druk maken over de ballen die in het doel gaan, dan kun je altijd nog kiezen voor een weddenschap waarbij het aantal corners of kaarten centraal staan. Maar altijd is de vraag: zijn het er meer of minder dan de norm die is gesteld door de bookmaker?

Daag jezelf uit met de juiste weddenschap

In eerste instantie lijkt een Over/Under weddenschap vooral bedoeld voor beginnende gokkers. En inderdaad, voor hen is dit wedtype zeer geschikt. Het is misschien lastig om in te schatten hoeveel er precies gescoord wordt, maar een vraag als “meer of minder dan 3.5 doelpunten” is een stuk makkelijker te beantwoorden. De kans dat je de wint, is dan ook veel groter dan wanneer je voor een reguliere 1×2 weddenschap gaat.

In de gokwereld is de moeilijkheidsgraad van de weddenschap sterk verweven met de odds. Hoe groter de kans op winst, hoe lager deze odds zijn. De odds worden immers bepaald door de bookmakers zelf. Zij hopen zo min mogelijk geld uit te keren, waardoor een weddenschap met een hoge winkans relatief weinig oplevert. Wie juist meer risico durft te nemen, kan weleens een flink geldbedrag binnenslepen. Dit is meteen de reden waarom Hoger/Lager weddenschappen ook populair zijn onder de wat meer ervaren gokkers.

Laten we eens kijken wat er met de odds gebeurt wanneer je veel of juist weinig risico durft te nemen. Als je op safe speelt met een Over/Under 2.5 weddenschap, dan levert dit bij de eerder genoemde wedstrijd Napoli-Juventus de volgende cijfers op:

  • Over 2.5: odds van 1.88
  • Under 2.5: odds van 1.93

De weddenschappen ‘over 1.5′ en over 0.5’ zijn voor de echte gokker bijna zinloos met odds van respectievelijk 1.29 en 1.05. Want de kans dat er minstens één of twee keer wordt gescoord, is bij deze wedstrijd toch wel erg groot. Om zoveel mogelijk winst te maken, moet je denken aan weddenschappen als ‘over 3.5’ (odds van 3.10), ‘over 4.5’ (odds van 5.95) of ‘under 0.5’ (odds van 9.90) aangaan. En het is niet ondenkbaar dat er geen of juist veel ballen het doel in gaan. Als je genoeg lef hebt, zie je dat vanzelf terug als je het gewonnen geld van de weddenschap krijgt uitgekeerd.

Zo zorg je ervoor dat je de weddenschap wint

Een Hoger/Lager weddenschap heeft zeker voordelen ten opzichte van de reguliere 1×2 weddenschappen. Je hebt bijvoorbeeld maar twee opties waardoor de winkansen meteen stijgen. Ook kun je de weddenschap zo simpel of uitdagend maken als je zelf wilt. Ga je voor hoge odds of speel je het liever op veilig? Met de Hoger/Lager weddenschap kan het allemaal waardoor dit wedtype ideaal is voor iedereen die op voetbal wil wedden.

Het lijkt misschien alsof je maar weinig voetbalkennis nodig hebt om een Over/Under weddenschap te winnen. Bij de makkelijkere weddenschappen is dat misschien ook wel zo. De kans dat er tijdens de wedstrijd Napoli-Juventus gescoord wordt, is toch wel groot. Met een ‘over 0.5 doelpunten’ weddenschap kan je dus doorgaans weinig gebeuren. Maar als je wat meer risico neemt, moet je wel degelijk weten wat je doet. En er zijn een aantal manieren om je kans op winst te vergroten.

Ten eerste is het verstandig om je even in de voorgaande wedstrijden te verdiepen. Afhankelijk van welke weddenschap je kiest, kijk je naar het aantal doelpunten, corners of gele kaarten. Bij de meeste bookmakers zijn uitgebreide statistieken beschikbaar zodat je gemakkelijk aan deze informatie kunt komen. Zo zie je meteen of een team veel scoort of juist vaak op het randje speelt waardoor er veel kaarten vallen.

De statistieken leveren waardevolle informatie op, maar kijk daarnaast ook naar hoe belangrijk de wedstrijd voor de teams is. Bij een wedstrijd waarbij veel op het spel staat, kun je een harde strijd en minstens een paar doelpunten verwachten. Valt er weinig eer te behalen? Dan is de kans groot dat de wedstrijd vrij kleurloos is. Dat heeft weer gevolgen voor het aantal doelpunten en gele kaarten. Een Hoger/Lager weddenschap is dus goed te winnen, maar verdiep je vooraf wel in de wedstrijd. Daar ga je ongetwijfeld profijt van hebben!

Algemene- en bonusvoorwaarden van de betreffende bookmaker zijn van toepassing. Deze site is alleen toegestaan voor 24 jaar of ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl.
Deze content mag niet gedeeld worden met minderjarigen.

Copyright © 2017 Weddenvoetbal.nl. Alle rechten voorbehouden.