Verruil de bookmaker eens voor een betting exchange

Bookmaker betting exchange

Voor je voetbalweddenschappen kies je misschien automatisch voor een bookmaker. Maar er is nog een andere optie. Naast online bookmakers bestaan er namelijk ook nog betting exchanges. Op deze platforms neem je het op tegen wedders van over de hele wereld. Weet jij ze met jouw voetbalkennis te verslaan of raak je je inzet kwijt?

Hoe werkt een betting exchange?

Bij een regulier wedkantoor gaat het tussen jou en de bookmaker. De bookmaker zet een weddenschap (met bijbehorende quoteringen) online, en het is vervolgens aan jou om te bepalen waar je je geld op inzet. Komt je voorspelling uit, dan is de winst voor jou. Verlies je? In dat geval gaat je inzet naar de bookmaker.

Een betting exchange werkt niet iets anders. Op dit soort platformen is er geen wedkantoor dat quoteringen online zet of invloed heeft op de weddenschappen. Betting exchanges fungeren meer als een soort tussenpersoon waarbij gokkers onderling een weddenschap aangaan. Je kunt zelf de rol van de bookmaker aannemen óf je zet geld in op de weddenschap van een andere gokker. Dit doe je door middel van backen en layen. 

Wordt het backen of toch layen?

Er zijn twee termen die je veel tegenkomt bij betting exchanges: backing en laying. Backen betekent simpelweg dat je denkt dat iets inderdaad gaat gebeuren: PSV gaat de wedstrijd winnen, beide teams gaan scoren, er komen meer dan 2.5 doelpunten of Luuk de Jong is de eerste die scoort. Je ziet wel dat het aanbod bij een betting exchange bijna net zo gevarieerd is als bij een gewone bookmaker. Kies je voor layen? In dat je geval denk je juist het tegenovergestelde. PSV gaat de wedstrijd dus níet winnen en Luuk de Jong is zeker niet verantwoordelijk voor het eerste doelpunt.

Bij een back-weddenschap zit je in de positie van gokker. Net als bij een gewone bookmaker staan er quoteringen achter de weddenschap. Ook verschijnt er meteen op je wedbriefje hoeveel verlies je maakt (oftewel de liability) als je voorspelling niet uitkomt. Dit bedrag ligt bij een back-weddenschap gelijk aan je inzet. Ga je voor een lay-weddenschap dan heb jij de touwtjes in handen. Je mag de quoteringen bepalen én je kunt aangeven hoe hoog de maximale inzet van je tegenstander mag zijn. Het potentiële winstbedrag ligt gelijk aan de inzet van de andere gokker. Dit moet je afwegen tegen de liability. Bij een inzet van 10 euro en quoteringen van 2.70, komt het mogelijke verlies uit op 17 euro. Dat geld gaat naar je tegenstander. Het voordeel van een lay-weddenschap is dat je soms twee kansen hebt om te winnen. Ga je voor een 1×2 weddenschap en eindigt de wedstrijd in gelijkspel, dan is de tegenstander zijn inzet kwijt en maak jij gewoon 10 euro winst.

Commissies, maar geen limieten

Online bookmakers halen het grootste deel van hun winst uit de marges die op weddenschappen zitten. Dit zie je meteen terug aan de quoteringen. Doordat betting exchanges niet dit soort marges hanteren, liggen de quoteringen vaak iets hoger. Maar natuurlijk moet er ook bij deze bedrijven geld worden verdiend. Daarom leven betting exchanges op commissies. Je betaalt commissie wanneer je wint. Van die 10 euro die je zojuist gewonnen hebt, gaat dus wel een paar procent naar de betreffende bookmaker. Het grote voordeel van een betting exhange? Er zijn geen limieten en maximum stakes waar je rekening mee moet houden. Dit geeft je alle vrijheid om de weddenschappen te plaatsen die jij wilt.

Algemene- en bonusvoorwaarden van de betreffende bookmaker zijn van toepassing. Deze site is alleen toegestaan voor 24 jaar of ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl.
Deze content mag niet gedeeld worden met minderjarigen.

Copyright © 2017 Weddenvoetbal.nl. Alle rechten voorbehouden.