Hoe werken odds bij bookmakers?

Odds, quoteringen of noteringen: het zijn allemaal namen voor dat ene element dat bepaalt hoeveel geld je wint met een weddenschap. Of beter gezegd, ‘kunt winnen’. Want als je een verkeerde inschatting van de wedstrijd maakt, heb je helemaal niets aan die hoge quoteringen. De odds zijn bij elke wedstrijd en elke weddenschap weer anders. En als je dezelfde weddenschap bij Betsson bekijkt, krijg je ongetwijfeld andere getallen te zien dan wanneer je de website van SuperLenny of Kroon Casino bezoekt. Als je het slim speelt en verschillende bookmakers met elkaar vergelijkt, kun je er de hoogst mogelijke winst uitslepen. Het is dus erg belangrijk dat je weet hoe de odds werken voordat je aan het gokken slaat.

Alles wat je moet weten over quoteringen

Quoteringen zorgen regelmatig voor verwarringen bij beginnende gokkers. Want wat vertellen die getallen allemaal die zo prominent bij elke weddenschap staan? Het antwoord daarop is simpel. Ze geven namelijk precies aan hoeveel je kunt winnen met elke euro die je inzet.

De bookmakers kennen zeker geen willekeurige getallen toe aan een wedstrijd. Ze willen zo min mogelijk geld verliezen, dus de grote favoriet krijgt relatief lage quoteringen. De underdog krijgt daarentegen veel hogere quoteringen zodat spelers die risico durven te nemen, meteen een groot geldbedrag kunnen winnen. Laten we eens kijken naar een wedstrijd tussen Juventus en Torino uit de Italiaanse Serie A. Juventus heeft in het verleden veel beter gepresteerd en dan spelen ze ook nog eens in het eigen stadion. Dit leveren de volgende quoteringen op:

  • Winst voor Juventus: 36
  • Gelijkspel: 75
  • Winst voor Torino: 50

Wanneer je geld inzet op winst voor Juventus, is de kans vrij groot dat je de weddenschap wint. Maar door de lage odds houd je er uiteindelijk niet zo heel veel aan over. Bij een inzet van €20,- krijg je (20 x 1.36) €27,20 van de bookmaker uitgekeerd. Dat betekent een winst van €7,20. Durf je erop te gokken dat het duel eindigt in gelijkspel? Dan krijg je bij een inzet van €20,- een bedrag van (20 x 4.75) €95,- terug. Met één weddenschap maak je dus al €75,- winst. En dan hebben we het nog niet eens over winst voor Torino. Al moet je het wel aandurven om zo’n grote gok te nemen. De bookmakers zetten de odds niet voor niets zo hoog.

Fractionele quoteringen, decimale odds en Amerikaanse noteringen

In de meeste Europese landen wordt gewerkt met decimale odds. Dit zijn getallen als 2.23 of 4.55. Wie bekend is met sportweddenschappen weet precies hoe hij deze getallen moet lezen. Bij een weddenschap waarbij de odds op 2.23 staan, is elke ingezette euro een bedrag waard van 2,23 euro. Mits je wint natuurlijk.

Wanneer je bij een Britse bookmaker terechtkomt, kom je vaak hele andere getallen tegen. Dit zijn fractionele quoteringen. De weergave (geschreven als bijvoorbeeld 2/1) is voor veel gokkers buiten het Verenigd Koninkrijk lastig te begrijpen. Toch lijkt het ingewikkelder dan het is. De fractionele notering 2/1 geeft namelijk aan dat voor elke keer dat je wint (1) je naar verwachting twee keer verliest (2). In feite heb je dus 33% kans dat de winst dit keer voor jou is. Aangezien je waarschijnlijk in decimale odds denkt, zegt een winkans van 33% maar weinig. Gelukkig is er een simpele manier om te bepalen welke decimale odds hierbij horen. De rekensom 100% / 33% heeft namelijk een uitkomst van 3.00. En dat is exact de quotering die bij jouw weddenschap hoort.

De Amerikanen hebben weer een heel andere manier om aan te geven hoeveel je met een weddenschap kunt winnen. Zij werken met positieve en negatieve noteringen (bijvoorbeeld -200 of +150). Het plusteken geeft aan hoeveel je kunt winnen met een inzet van 100 dollar. Als de notering op +150 staat, maak je met een inzet van 100 dollar dus 50 dollar winst. Je rekent dit om naar decimale odds met de formule ‘plusgetal/100 + 1’. Dat betekent dat de odds bij +150 uitkomen op 2.50. De lagere odds worden aangegeven met een minteken. Een notering van -200 geeft aan dat je 100 dollar winst maakt als je een bedrag van 200 dollar inzet. Omgerekend komt dit uit op decimale odds van (100/mingetal + 1) 1.50.

Als je gaat gokken bij een Britse of Amerikaanse bookmaker hoef je echt niet elke keer de noteringen om te rekenen. Bij veel bookmakers kun je in de instellingen namelijk aangeven welk type odds je wilt hanteren. De waarde verandert uiteraard niet als je de odds omzet. Het is gewoon een service van de bookmaker om het voor iedere gokker makkelijk te maken.

Het wordt tijd om de bookmaker te verslaan

Het maakt niet uit hoe hoog de odds zijn en of je gaat voor decimale odds, fractionele quoteringen of Amerikaanse noteringen. Bij het wedden op voetbal draait het uiteindelijk maar om één ding: de bookmaker verslaan. Of eigenlijk de odd compilers die in dienst zijn van de bookmaker. Want dit zijn de mensen die per wedstrijd en per weddenschap bepalen op welk getal de quoteringen uitkomen.

Om de odd compilers te verslaan, moet je volgens een goede strategie te werk gaan. Bekijk de resultaten van onderlinge duels uit het verleden en zorg dat je weet hoe goed de teams de afgelopen weken hebben gepresteerd. Ook de spelers afzonderlijk zijn van grote invloed op het verloop van de wedstrijd. Is de topscorer niet in vorm of is de eerste keeper geblesseerd? Dit heeft zonder twijfel invloed op de wedstrijd. Je ziet dit ook meteen terug in de odds. Maar de analyse die de bookmaker maakt, hoeft natuurlijk niet volledig overeen te komen met jouw bevindingen. Als je verwacht dat Torino dit keer goed partij kan bieden aan Juventus, dan kun je dus gemakkelijk voor een gelijkspel gaan. Met odds van 4.75 weet je de bookmaker misschien wel te verslaan.

Algemene- en bonusvoorwaarden van de betreffende bookmaker zijn van toepassing. Deze site is alleen toegestaan voor 24 jaar of ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl.
Deze content mag niet gedeeld worden met minderjarigen.

Copyright © 2017 Weddenvoetbal.nl. Alle rechten voorbehouden.