Het verschil tussen gokken en wedden

Verschillen tussen Gokken & Wedden

Wij gebruiken op onze website de termen gokken en wedden vaak door elkaar omdat dat in het dagelijks spraakgebruik ook zo gedaan wordt. Er is echter wel degelijk een belangrijk verschil tussen gokken en wedden. Bij gokken heb je het over kansspelen als roulette en bingo waarbij je niks te vertellen hebt over de einduitslag. Bij wedden heb je dat ook niet – tenzij je aan matchfixing doet – maar je hebt ruim de mogelijkheid om factoren af te wegen. Geluk en toeval blijven uiteraard een rol spelen, maar door goed te spelen kun je resultaat behalen.

De winstkansen bij ‘kop of munt’

Een klassiek en voor de hand liggend voorbeeld is de muntworp met de kop en de munt als opponenten. Niemand kan met zekerheid voorspellen of bij een toss de kopzijde of de muntzijde boven komt te liggen. Het enige element waarop je een eerlijke toss kunt bouwen, is dat elke optie een kans van 50% heeft. Hoe vaker het experiment wordt uitgevoerd, hoe eerder de relatieve frequenties van de gebeurtenissen de “werkelijke waarde” naderen. Zelfs de dobbelstenen van een bepaald aantal kunnen worden beschouwd als een klassiek willekeurig experiment. Als we deze inhoud overdragen naar sportweddenschappen of poker, kan er geen sprake zijn van gokken. Al hebben sommige factoren veel meer met geluk te maken dan andere. Neem alleen al een doelpunt dat valt in blessuretijd.

Voetbal wedden tegenover kansspelen

Natuurlijk hebben sportweddenschappen zowel willekeurige als berekenbare elementen, maar je kunt ze niet gelijkstellen met pure goksites, dobbelspelen, gokautomaten, roulette of de muntworp. De kans om te winnen kan zeker worden beïnvloed en verbeterd. Het is niet voor niets dat sportweddenschappen in sommige landen niet als een kansspel door de wet worden beschouwd, maar als strategiespellen. Dat heeft veel consequenties voor de bookmakers. In Nederland valt het voetbalwedden nog gewoon onder de kansspelwetgeving en betaal je 5% kansspelbelasting over elke weddenschap. De wetgever wil de kans op gokverslaving enigszins ontmoedigen en je zou kunnen stellen dat die 5% belasting een compensatie is voor de maatschappelijke kosten die het veroorzaakt. Mede daarom is het onderscheid tussen gokken en wedden zo interessant.

Wedkantoren versus de aandelenbeurs

Het wetenschappelijke component van berekende verwachte waarden, varianties, systeemweddenschappen en andere complexe modellen maken het sportwedden verdacht voor sommige mensen. Zij zien sportweddenschappen als inkomstenbron als iets schimmigs op de grens tussen legaal en illegaal. Terwijl een persoon die op de beurs handelt met – naast de vereiste knowhow op het gebied van economie en het benodigde kapitaal – vaak aan de hand van soortgelijke factoren speculeert als de serieuze sportwedder. Waarom wordt het inzetten op voetbalwedstrijden dan nog gezien als kansspel en het inzetten op economische spelers niet? Hierop moeten wij jou het antwoord helaas schuldig blijven. Al is de vraag stellen hem ook een beetje beantwoorden, vind je niet?

Algemene- en bonusvoorwaarden van de betreffende bookmaker zijn van toepassing. Deze site is alleen toegestaan voor 24 jaar of ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl.
Deze content mag niet gedeeld worden met minderjarigen.

Copyright © 2017 Weddenvoetbal.nl. Alle rechten voorbehouden.