Een kijkje in het leven van een professionele voetbalwedder

Droom je van een leven als professioneel voetbalwedder? Het klinkt ook ideaal om ’s ochtends niet meer in alle vroegte naar je werk te hoeven gaan voor een dag vol lange vergaderingen of zware klussen. Er is maar één ding waar jij je op moet focussen: voetbal. Er zijn mensen die van het gokken op voetbalwedstrijden kunnen leven. Eén van hen is de Duitser Dirk Paulssen. Ben je benieuwd hoe hij de overstap heeft gemaakt naar een carrière als professioneel gokker en hoe zijn dagen er nu uitzien? Wij geven je graag een kijkje in het leven van een echte professional.

Dirk Paulssen: een atypische voetbalgokker

Bij professionele voetbalgokkers denk je misschien aan snelle jongens die vol bravoure aan het wedden slaan. Ze weten wat ze doen, dat is wel duidelijk. Maar daarbij steken ze niet onder stoelen of banken dat ze veel geld verdienen met hun weddenschappen. Grote villa’s, dure sportwagens en blinkende sieraden verraden dat je met een jaloersmakend succesvolle gokker te maken hebt.

Dirk Paulssen is niets van dit alles. Hij is doodnormale zestiger met een gezin dat onderhouden moet worden. Om dat voor elkaar te krijgen, gaat hij niet naar kantoor maar sluit hij zich dag na dag op achter zijn gokcomputer. Hij gaat zeer gestructureerd te werk om aan het einde van de week met grote winsten naar huis te gaan. Geluk is een woord dat Paulssen niet lijkt te kennen. Hij vertrouwt op zijn voetbalkennis en nog meer op zijn wiskundeknobbel. En dat blijkt een gouden combinatie te zijn.

Hoe het ooit begon…

Je wordt niet van de ene op de andere dag een succesvolle voetbalgokker. Het kost tijd om je expertise uit te breiden en om een strategie te ontwikkelen die werkt. Dirk Paulssen is al vanaf zijn 24ste bezig met gokken. Die eerste jaren was er nog geen enkele sprake van een professionele gokcarrière. Zijn studie wiskunde moest de basis gaan vormen voor zijn toekomst. Tijdens zijn studie raakte Paulssen al in de ban van voetbalweddenschappen. Zijn eerste weddenschap ging nog heel simpel met pen en papier. Zonder enige ervaring en zonder een plan van aanpak kruisde hij zomaar wat aan. Het resultaat? Een teleurstellend verlies. Waar veel mensen hun verlies accepteren en doorgaan met hun normale leven, was de toen nog jonge Duitser gefascineerd geraakt. Er moest immers een beter resultaat te behalen zijn als hij er een wiskundige berekening op losliet. Zo’n veertig jaar later vormt deze gedachte nog steeds het uitgangspunt van zijn voetbalweddenschappen.

De perfecte combinatie tussen voetbal en wiskunde

De meeste studenten wiskunde hebben het volste vertrouwen in de modellen en berekeningen die ze gebruiken om hun theorieën te toetsen. In dit vak draait het om feiten. Je moet je gevoel uitschakelen en kijken naar wat de cijfers en wiskundige modellen je vertellen. Alleen op die manier kom je uit op een bevredigend resultaat.

Het gokken op voetbal en het vak wiskunde hebben verrassend veel met elkaar gemeen. Ook bij voetbalweddenschappen draait het om statistieken en feiten. Je moet deze informatie analyseren om tot een gedegen inschatting van de wedstrijd te komen. Het idee om voetbalgokken en wiskunde met elkaar te combineren is dus zo gek nog niet.

Tijdens zijn studie ontwikkelde Paulssen al een programma dat hij gebruikte als basis voor het gokken. Hij testte het programma eerst uit op spellen als backgammon en blackjack. Op 26-jarige leeftijd deed hij zelfs mee aan het WK backgammon in Monte Carlo. Aan het einde van het toernooi was hij een bedrag van omgerekend € 20.000,- rijker. Dat was geen geluk, maar het gevolg van een zorgvuldig uitgedokterde theorie. Uiteindelijk groeide het vertrouwen in zijn theorie en computerprogramma en ging hij zich richten op voetbalweddenschappen. Weer bleek zijn wiskundeknobbel hem ver te brengen.

Het geheime ingrediënt: de geluksratio

Zo’n computerprogramma met wiskundige berekeningen klinkt misschien heel mysterieus. Maar eigenlijk is de basis heel simpel. Net als alle andere succesvolle gokkers kijkt namelijk Paulssen puur naar de statistieken. En aangezien de belangrijkste statistieken gewoon beschikbaar worden gesteld door de bookmakers, kun jij dit ook gemakkelijk als uitgangspunt nemen voor jouw voetbalweddenschappen.

Het succes van Paulssen zit hem in de ingenieuze factor die is ingebouwd in zijn computerprogramma: de geluksratio. Aan de hand van feiten probeert hij het geluk van een team in te schatten zodat hij de winkansen nauwkeuriger kan berekenen. Als een team bijvoorbeeld een stabiele voorhoede heeft, is de kans op scoren groter dan wanneer het vooraan vaak wat rommeliger verloopt. Als twee topscorers precies op dezelfde positie staan, is de scoringskans hierdoor toch verschillend. De ene speler heeft dankzij zijn teamgenoten 50% kans om te scoren, terwijl de ander slechts 25% kans heeft dat de bal in het doel gaat. Daar moet je als gokker rekening mee houden. De manier van spelen heeft volgens Paulssen sowieso veel invloed op de geluksratio. Dat merk je ook als de bal 20 meter van het doel komt te liggen. Het ene team gaat ervoor met een direct schot op doel, terwijl het andere team eerder geneigd is om een medespeler te zoeken die in een betere positie staat. De laatste strategie is waarschijnlijk veel effectiever, waardoor de kans om te scoren groter is. Het computerprogramma van Paulssen neemt al dit soort informatie mee bij het bepalen van de geluksratio. Met dit geheime ingrediënt weet de Duitser al decennialang te scoren.

Van gokken voor de lol naar gokken voor het grote geld

Er zit natuurlijk een groot verschil tussen gokken voor de lol en gokken voor het grote geld. Op het moment dat je met écht grote bedragen aan de slag gaat, mag er weinig meer misgaan. Hoewel de verleiding soms groot is, moet je je gevoel uitschakelen en puur vertrouwen op de feiten. Dat kan Dirk Paulssen als geen ander. Hij laat zijn computerprogramma het werk doen en aan de hand van die berekeningen zet hij zijn geld in. Geen gevoel, geen emoties. Want dit leidt alleen maar tot irrationele beslissingen. En iedere succesvolle voetbalgokker weet dat dit funest uiteindelijk is.

Met een groeiend vertrouwen in zijn programma durfde Paulssen de overstap te maken naar een professionelere aanpak. Het voor Nederland zo memorabele EK van 1988 was de eerste keer dat er voor de Duitser echt iets op het spel stond. De weddenschappen brachten hem een winst van omgerekend € 2.000,-. Een mooie winst, maar bij professionele gokkers denk je toch in grotere bedragen. Het WK van 1990 bracht hem die torenhoge winst. Het was tijd om zijn baan op te zeggen en zich fulltime te richten op het gokken.

Een periode van winst en een periode van verlies

Als je een leven als professioneel gokker ambieert, wil je toch graag weten om welke bedragen het gaat. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Maar als je een strategie ontwikkelt die werkt, kun je er een goed salaris aan overhouden. In de tijd dat Dirk Paulssen nog alleen gokte, was een wekelijkse omzet van € 10.000,- heel normaal. Dat klinkt je vast als muziek in de oren, maar zelfs professionals kunnen flinke verliezen leiden.

Een computerprogramma dat is gebaseerd op een wiskundig model is nog steeds niet foutloos. Er zijn altijd van die onverwachte elementen waar je nu eenmaal geen rekening mee kunt houden. De topscorer die van het veld wordt gestuurd met een rode kaart of een blessure voor de eerste keeper: het kan zomaar een verrassende draai aan de wedstrijd geven. Ook Dirk Paulssen heeft dus flinke verliezen moet incasseren. Een verlies van € 30.000,- in een weekend is hem niet onbekend. Als je dan meerdere weken achter elkaar niet zo goed scoort, kan het bedrag behoorlijk oplopen. Het is dus zaak dat je een buffer hebt zodat je dit soort verliezen kunt opvangen. Een professional als Paulssen weet daarom altijd de balans te vinden zodat hij genoeg geld achter de hand houdt om niet in de problemen te komen. De kunst is wel om op alle momenten te blijven geloven in jouw strategie en vol te houden. Na een periode van veel verliezen komen er vanzelf weer betere tijden.

De route naar succes

Iedereen die als professioneel voetbalgokker aan de slag wil, volgt zijn eigen weg. Voor Dirk Paulssen is dit de combinatie van voetbal en wiskunde. Jij hebt misschien wel een heel andere aanpak voor ogen die zou kunnen werken. Wat je van een professional als Paulssen kunt leren, is dat hij altijd vasthoudt aan datgene waar hij in gelooft. Hij heeft een computerprogramma ontwikkeld, en dat gebruikt hij voor al zijn weddenschappen. Ook als de weddenschappen een tijdje wat minder succesvol zijn. Daarnaast kost het tijd om een goede strategie te ontwikkelen. Paulssen heeft jarenlang aan zijn programma gewerkt voordat hij de stap durfde te nemen naar een leven als professioneel voetbalgokker. Niet iedereen in de omgeving van Paulssen begrijpt volledig wat zijn ‘baan’ inhoudt. Maar door het gokken te combineren met een vak als wiskunde weet hij toch respect af te dwingen. Zijn zoon staat in ieder geval al klaar om het stokje in de toekomst over te nemen.

Algemene- en bonusvoorwaarden van de betreffende bookmaker zijn van toepassing. Deze site is alleen toegestaan voor 24 jaar of ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl.
Deze content mag niet gedeeld worden met minderjarigen.

Copyright © 2017 Weddenvoetbal.nl. Alle rechten voorbehouden.