De invloed van VAR op weddenschappen

VAR bij wedden op voetbal

Op het WK in Rusland deed de videoscheidsrechter voor het eerst op grote schaal van zich spreken. En sinds het seizoen 2018/2019 is het systeem ook volledig operationeel bij wedstrijden van de eredivisie. Andere competities, zoals de Premier League en de Champions League moeten het nog even zonder de plotselinge interventies van de VAR doen. Maar dat daar binnenkort verandering in komt, staat haast wel vast. Maar wat betekent de intrede van dit visuele hulpmiddel voor het gokken op voetbal? In dit artikel worden enkel consequenties besproken.

Het uitbannen van de scheidsrechterlijke dwaling

De Video Assistent Referee – meestal VAR genoemd – heeft al flink van zich doen spreken op het WK in Rusland. Enkele beslissingen van de scheidsrechter werden na het bestuderen van de beelden herzien en andersom werden penalty’s gegeven en rode kaarten toegekend die aan het scheidsrechterlijke trio voorbij waren gegaan. Iedereen herinnert zich nog de gevallen van Neymar en Christiano Ronaldo. Gesteld kan worden dat het afgelopen WK eerlijker verlopen is dan alle voorgaande. Het spel heeft er ook een extra dimensie bij gekregen, die zich voordoet wanneer de man in het zwart met zijn handen een rechthoek in de lucht tekent. Maar wat verandert er voor de spelers die voetbalwedden nu de VAR steeds vaker ingezet zal worden?

Biedt de VAR voordeel voor topteams?

Wie zal er meer profijt hebben van de VAR: de favoriet of de underdog? In de ogen van sommige scherpslijpers betekent het uitbannen van scheidsrechterlijke dwalingen een vermindering van de kansen van kleine clubs. Ga maar na: een kleine club maakt meer overtredingen en is minder vaak te vinden in het strafschopgebied van de opponent wanneer het tegen een topteam speelt. De kans dat een gemene overtreding over het hoofd wordt gezien, is kleiner en de kans dat een ‘lucky goal’ in buitenspelpositie alsnog wordt afgekeurd is groter. Een eerlijker spelverloop is dus eerder in het voordeel van het betere team dan van het mindere team. Ergo: weddenschappen worden wel degelijk beïnvloed omdat het moeilijker is voor een klein clubje om te stunten tegen een grootmacht.

Bookmakers spelen op het nieuws in

Het is interessant wat de bookies met deze extra dimensie in het spel gaan doen. Tijdens het WK waren er al wedkantoren met cash-backacties bij interventies van de VAR. Mr. Green was daar een voorbeeld van. Maar in de nabije toekomst zal er toch vast een markt bijkomen wanneer de VAR zijn intrede in alle hoogste landencompetities en de Champions League. Een over/under weddenschap met het aantal interventies als onderwerp, lijkt voor de hand te liggen. Daar op inzoomend zouden er ook bets kunnen komen van het aantal herroepen beslissingen of toegekende penalty’s na interventie van het nieuwe knechtje van de scheids. Het is hoe dan ook zaak de ontwikkelingen in de gaten te houden. Worden quoteringen aangepast? Vallen er meer kaarten? Neemt het aantal goals van topteams toe? Het kan allemaal invloed hebben op jouw weddenschap.

Algemene- en bonusvoorwaarden van de betreffende bookmaker zijn van toepassing. Deze site is alleen toegestaan voor 24 jaar of ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl.
Deze content mag niet gedeeld worden met minderjarigen.

Copyright © 2017 Weddenvoetbal.nl. Alle rechten voorbehouden.